prehrana in zdravje

Ko pride čas za uvajanje v vrtec

Za koga mislite, da uvajanje v vrtec povzroča več stresa? Se z novo rutino težje sprijaznijo malčki ali njihovi starši? Definitivno na nobeni strani na dan takšnih novitet ni pretiranega navdušenja, ampak bolj strah pred novim nepoznanim svetom, zato je pomembno, da vsaka vevaodrasla oseba, ki otroka navaja na novo okolje takšno odgovornost prevzame na miren način. Vsi vemo, da spremembe ne glede na to kakšne so, pri vsakemu človeku povzročijo malce nesigurnosti. Najmlajši člani družine pa sploh hitro protestirajo, ko jim nekaj ni po godu, pa naj bo to uvajanje goste hrane ali uvajanje v vrtec.

Spletna šola za starše – Veva, pomaga pri reševanju izzivov, ki jih s seboj prinese starševstvo, zato vam ni potrebno iskati pomoč na več naslovih, ker imate tukaj vse odgovore na enem mestu. Seveda so vsi nasveti dobrodošli, ker tako lažje iz navala informacij izluščimo tiste najbolj koristne, strokovnjaki, ki z veseljem pomagajo pri vseh vprašanjih, nas bodo pa samo pomirili in pridobili naše zaupanje. Čez mnogo let ne bo pomembno, kakšno bogastvo smo potomcem zapustili, zato bomo le s pravilnim načinom vzgoje pripomogli, da oni pustijo dobre sledi v svetu in pripomorejo k boljšemu jutri.

uvajanje v vrtec3

Kako otroku pričarati lep začetek v novem okolju?

Če bo že od vsega začetka poleg družine obkrožen tudi z drugimi ljudmi in svojimi vrstniki, mu uvajanje v vrtec ne bo povzročalo pretiranih težav. Starši naj si prvi teden vzamejo dopust, se posvetijo izključno samo temu dogodku, zaupajo vzgojiteljicam in nikakor naj ne paničarijo, saj otrok to čuti in postane nemiren. Poslavljanje naj se začne že v garderobi, tako da, ko ga predate v varstvo, naj bo to odločno in naj se vam ne zasmili, če se na njegovem obrazu pojavijo solzice.

uvajanje v vrtec2

Vsak dan bo zanj lažje in le redko se zgodi, da se kakšen med njimi nikakor ne more navaditi na nov ritem. Ko vidi ostale, ki uživajo v druženju in igranju, se jim hitro pridruži in pozabi, da je hotel nazaj z mamico v zavetje doma. Večkrat ga bomo ujeli kako bo popoldan razlagal o prijateljih iz svoje enote in kako komaj čaka, da ga zjutraj pričaka vzgojiteljica. Vsem odraslim se ob pogledu na to srečo odvali kamen od srca, saj nihče ne želi jutranjih uporov in joka, ker se odvija uvajanje v vrtec.

otroci in vrtec

Kako nam pomaga spletna šola za starše Veva?

Online izobraževanja so koristna za vse tiste, ki želijo pravilno odigrati svojo vlogo v življenju tega mladega človeka. Predavateljice so z vami od zanositve dalje in usmerjajo pare, da bodo znali pravilno poskrbeti pri osnovnih življenjskih potrebah malega bitja pa vse do dne, ko nastopi uvajanje v vrtec. Povežete se lahko tudi z ostalimi udeleženci predavanj in si izmenjate mnenja, podelite občutke in strahove, s katerimi se srečujete. Na tej povezavi boste izvedeli tudi vse o uvajanje goste hrane, ki včasih sproži polemike o tem kdaj začeti s tem korakom. Spletna stran je zelo pregledna in med različnimi predavanji boste definitivno našli vsebino, ki vas zanima. Na daljavo se boste s pomočjo strokovnjakov podučili, kako na tem področju po korakih malčkom pomagati pri razvoju.

uvajanje goste hrane1

Uvajanje goste hrane naj poteka počasi

Dojenčki se morajo polno dojiti ali uživati adaptirano mleko do 6. meseca starosti, prej jim nikakor ne ponudite nič drugega, saj njihovo črevesje še ni pripravljeno na druga živila. Tudi ko bo na vrsti uvajanje goste hrane, to počnite postopoma. Opoldanski obrok nadomestite z dobro pretlačeno gosto hrano, vendar le par žličk in tako vztrajajte z razmikom enega tedna, da se navadi na okus in da ugotovite preobčutljivost na določena jedila.

Pasirana zelenjava naj bo na meniju za začetek, v nadaljevanju lahko primešate krompirček in za konec na krožnik spada še mesni miks. Pod budnim očesom spremljajte odzive, da boste lažje sestavili jedilnik. Ko imate prvi obrok dovršen, lahko za večerjo pripravite žitno mlečno kašico, kasneje za malico dodajte še sadje. Začnite uvajanje goste hrane le po par žličk, da bo malček sit, pojedino pa dopolnite z mlekom, drugače bo razburjenje na višku.

uvajanje goste hrane pri otrocih2

Pri vseh spremembah ohranimo mirno kri

Naj bo uvajanje goste hrane ali uvajanje v vrtec, sprejeto in predstavljeno na miren način. Strah, negotovost, pomisleke in neodločnost pustite zunaj pred vrati, saj ste prav vi tista oseba, ki mu bo privzgojila neke vzorce, ki mu bodo ostali za vse življenje. Nemirni starši – nemiren otrok, to res drži kot pribito. Vzgojiteljice že na uvodnem razgovoru preverijo vse, od njihovih navad do obnašanj in z vam naredijo načrt privajanja na bivanje v vrtcu.

Novost naj bo samo ena, odvajanje od dude in plenice istočasno, plus novo okolje, bi zanj pomenil dodaten šok in zato bi zjutraj pri odhodu nastalo še kup težav. Včasih se zgodi, da otrok ravno zato zboli, ko pa se vrne, gre zopet čez postopek uvedbe, začaran krog je sklenjen, saj se to potem ves čas dogaja. Zato sproščeno novim dogodivščinam naproti in naj bo za vse to ena zelo lepa izkušnja.