prehrana in zdravje

Najbolj priljubljeni izdelki iz industrijske konoplje

Industrijska konoplja uporaba je poznana v medicini, prehrani, papirni, tekstilni in gradbeni industriji ter na mnogih drugih področjih že vrsto let. Gre za eno najbolj vsestranskih rastlin, ki ima številne koristne lastnosti. Kitajski cesarji so jo celo imenovali eliksir nesmrtnosti in jo uspešno uporabljali za zdravljenje in krepitev človeškega organizma. Naši bližnji predniki so se prav tako zanesli nanjo in jo redno uporabljali v različne namene. Zgodovinski dokazi pričajo o njeni široki uporabi skozi tisočletja pri različnih zdravstvenih težavah. V zadnjem času se ponovno povečuje zanimanje in ozaveščenost o koristnosti njenega uživanja, številni izdelki se ponovno pojavljajo na trgu, obujajo pa se tudi starodavna znanja v zvezi z njo.

industrijska konoplja uporaba1

Vsestranska rastlina brez psihoaktivnih lastnosti

Kot hrana je zelo primerna industrijska konoplja uporaba je možna tudi za nego kože in sluznic. V zadnjem desetletju so se dvomi o morebitni nevarnosti uporabe postopoma razblinjali. Poleg tega se počasi, a z vztrajnostjo, spreminja tudi zakonodaja in regulacija v zvezi s posedovanjem in njenim uživanjem ter njenih ekstraktov. Januarja 2019 je Svetovna zdravstvena organizacija  priporočila, da izdelki z vsebnostjo CBD-ja do največ 0,2 % THC-ja niso več podvrženi mednarodnemu nadzoru, saj zanje ni znanih relevantnih tveganj za javno zdravje. Posebnost industrijske oblike je, da njene vrste vsebujejo zelo nizko ali celo ničelno vrednost THC-ja, zaradi katerega ima rastlina včasih negativen prizvok. Industrijska konoplja uporaba v izdelkih tako pomeni, da nimajo psihoaktivnih lastnosti. Je izjemno vsestranska rastlina, saj lahko uporabimo prav vsak del, od korenin do listov, stebla in vršičkov.

Bogata zgodovina od cesarjev do sodobne medicine

Industrijska konoplja uporaba ima bogato zgodovino, že kitajski cesarji so ji pripisovali naziv eliksir nesmrtnosti. V dinastiji Han so iz nje izdelovali papir, na katerega so leta 770 natisnili prvo knjigo. V Indiji so jo uporabljali za zdravljenje različnih bolezni in zdravstvenih težav. V Egiptu so v obdobju konca 3. tisočletja pr. n. št. iz konopljinih vlaken pletli vrvi. V 17. stoletju, v času razvoja in priljubljenosti jadrnic, je doživela v Evropi pravi razcvet. Jadra, vrvi, mreže, uniforme, papir in karte so bili izdelani iz nje zaradi njene trpežnosti in odpornosti na sol in vodo. Znano je tudi, da sta ustava ZDA in Deklaracija o neodvisnosti zapisana na konopljin papir. Leta 1941 je Henry Ford izdelal avtomobil, skoraj v celoti sestavljen iz njenih vlaken in plastike. Danes je v ZDA že uradno priznana kot zdravilo.

konoplja

Edinstveno hladno stisnjeno olje

Med izdelki iz industrijske konoplje je edinstveno njeno olje, ki ga pridobivamo s postopkom hladnega stiskanja iz njenih semen. To olje je edinstveno, saj vsebuje idealno razmerje med omega-3 in omega-6 nenasičenimi maščobnimi kislinami. Te kisline so ključnega pomena za zdravje srca, ožilja in možganov, saj jih telo samo ne more proizvajati. Poleg tega olje vsebuje tudi izjemno koristno GLA maščobno kislino, ki jo lahko najdemo tudi v materinem mleku. Ta posebna kombinacija maščobnih kislin se nahaja le v njenem olju. Uživanje olja je zelo priporočljivo, saj vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin, pomembnih za naše telo, ter obilico vitaminov A, skupine B in E. Olje je bogato z enkrat in večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki predstavljajo skoraj 90 % njegove sestave.

Povečajte svojo energijo in izboljšajte svoje zdravje naravno

Industrijska konoplja uporaba je možna tudi v obliki čaja. Kljub temu, da ima podoben fenolni profil kot zeleni čaj, spada med zeliščne čaje. Za pripravo čaja uporabimo različne dele rastline ali celotno rastlino. Ročno nabrane liste in vršičke, ki jih nabiramo med cvetenjem, namočimo v vročo vodo. Številne znanstvene raziskave so pokazale določene pozitivne učinke rednega uživanja čaja. Med njimi so izboljšanje imunskega sistema, lajšanje bolečin, povezanih z vnetji, kot je na primer revmatizem, lajšanje prebavnih motenj, protivnetno in protistresno delovanje in dvig energijske ravni. Vse te lastnosti prispevajo k dobremu počutju in splošnemu zdravju.