šport in prosti čas

Kako lahko svoje kolo spremenimo v električno kolo?

Vožnja s kolesom je prijetna in osvežujoča aktivnost. Kljub temu, da hitro in učinkovito pripelje do cilja, ljudje ne izkoristijo kolesarjenja v tolikšni meri, kot bi lahko. Za rešitev tega problema so podjetja razvila električno kolo, ki deluje na baterijski pogon in omogoča hitrejše premikanje od običajnih cestnih ali gorskih koles. Vendar se tipično pogosto prodajajo po cenah nad 2000 evri, kar ni ravno poceni. Vendar predelava kolesa v električno kolo še nikoli ni bila tako dostopna in cenovno ugodna. Stroški tega postopka so zelo ugodni. Poleg tega vam ni treba iti k mehaniku, saj lahko vse naredite sami doma.

električno kolo

Izbira kakovostne baterije

Ko se lotite izdelave, je nekaj stvari, o katerih morate najprej razmisliti. Prvič, obstoječega lahko enostavno preoblikujete v električnega. Če pa želite kupiti novega in ga nato spremeniti v električnega, morate upoštevati nekaj stvari. Priporočljivo je izbrati tako, ki je robustno izdelano z majhnimi in kakovostnimi pnevmatikami. Prav tako naj ima več naper za večjo trdnost. Sprednje kolutne zavore, močna zadnjo os in širše, visokokakovostno krmilo so tudi priporočljive lastnosti, ki jih je treba upoštevati pri izbiri. Drugič, baterija je ključna sestavina. Zato je nujno izbrati kakovostno baterijo z večjo kapaciteto. Za izdelavo se pogosto priporočajo baterije z litijevimi celicami, ki veljajo za zelo zanesljive.

Prednosti in vrste kompletov za pretvorbo

Če še niste izdelali nobenega, je priporočljivo, da uporabite komplet za pretvorbo. Obstaja več vrst takih kompletov. Na primer, komplet z motorjem s srednjim pogonom je učinkovit in zagotavlja večjo silo, kar olajša vzdrževanje in zamenjavo. Druga pogosta vrsta je komplet z motorjem v pestu, ki ima tri različne različice: motor v sprednji pesti, motor v zadnji pesti in večkolesni motor. Obstaja tudi komplet z motorjem na trenje, ki ima enostavnejši sistem in je primeren za različne modele. Izdelava ima več prednosti. Prva je cena, saj lahko prihranite denar. Poleg tega lahko izberete specifikacije po meri, vključno z želeno hitrostjo, dosegom in močjo. Tako pridobite električno kolo, ki je popolnoma prilagojeno vašim potrebam. Specifikacije za izdelavo lahko najdete na spletu in izberete tiste, ki vam najbolj ustrezajo.

električno kolo1

Pri izdelavi  je pomembno izbrati prave sestavne komponente

Ena ključnih komponent je vir energije, ki je lahko litijeva baterija s polimernimi celicami. Te celice imajo prednosti pred litij-ionskimi celicami, kot so nižji stroški izdelave, prilagodljiva oblika celic in večja kapaciteta pri enaki masi. Posebej so priljubljene v modelarskem svetu, saj ponujajo odlično razmerje med močjo in maso ter kapaciteto glede na maso. Najdemo jih tudi v mnogih napravah zabavne elektronike. Predelava kolesa v električno kolo poteka tako, da se izbere najmočnejši motor z nominalno močjo 6 kW in maksimalno močjo 10 kW. Motor je povezan s krmilnikom preko treh faznih kablov z določenim presekom. Teža motorja je okrog 11 kilogramov, najprimernejše mesto za namestitev je v pesto zadnjega kolesa. Izberite lahko poljuben krmilnik, vendar je priporočljivo izbrati kakovostnejšega.

Nasveti za uspešno izdelavo

Za svoje potrebe lahko dodate debelejše žice in okrepite vse povezave na vezju, kar omogoča večje tokove in preprečuje pregrevanje. Izdelava ni tako velik izziv. Pomembno je le upoštevati navodila pri izbiri in montaži kompletnih komponent. Predelava zdaj ni več rezervirana samo za mehanike, ampak je postala dostopna tudi vsakemu navdušenemu bodočemu e-kolesarju. Zahvaljujoč napredku sodobne tehnologije je zdaj mogoče to opraviti kar v udobju vaše domače delavnice. Ko je postopek končan, je pomembno še pravilno nastaviti nekatere nastavitve na števcu pred testno vožnjo. Pred samim začetkom vožnje je bistvenega pomena, da vse preverite, zlasti zavore. Pomembno je tudi, da skrbno preverite, ali ste trdno privili vse vijake, saj si zagotovo ne želite, da se vam razpadejo med vožnjo.