prehrana in zdravje

Zaščitimo oči pri delu za računalnikom

Zaradi vse bolj pogostega dela preko elektronskih digitalnih naprav, kot so telefoni, tablice, e-bralniki in računalniki, se je po številnih raziskavah, razvil nov izziv, ki negativno vpliva na vid, to je tako imenovan sindrom računalniškega vida. Je novodobni pojav, katerega spremljajo izmučene in napete oči, glavoboli, dvojni ter zamegljen vid. Zaradi te umetne modre svetlobe so razvili tudi zaščitna očala za računalnik, ki to svetlobo odbijajo in oči ne izmučijo.

očala za računalnik (1)

Kaj predstavljajo zaščitna očala za računalnik?

Zaščitna očala so inovativen produkt, zasnovan za zaščito oči pred škodljivimi vplivi digitalnih zaslonov. Ključna lastnost teh očal je njihova sposobnost filtriranja modre svetlobe, ki jo oddajajo zasloni elektronskih naprav. Modra svetloba ima krajše valovne dolžine in visoko energijo, kar lahko povzroči utrujenost oči, suhost, glavobole ter vpliva na kakovost spanca.

Zato so zaščitna očala opremljena s posebnimi lečami, ki zmanjšujejo prehod modre svetlobe in s tem omogočajo, da oči ostanejo bolj sproščene in manj izpostavljene škodljivim učinkom. Poleg filtriranja modre svetlobe nudijo zaščitna očala tudi druge koristi.

očala za računalnik1

Koristi nošenja

Nekatere ključne koristi, ki jih nudijo ta očala, so:

 • Filtriranje modre svetlobe: pomaga zmanjšati napetost oči, ki je posledica dolgotrajne izpostavljenosti modri svetlobi. Zmanjšanje modre svetlobe lahko tudi izboljša kakovost spanca, saj prekomerna izpostavljenost modri svetlobi pred spanjem moti naravno ravnovesje hormonov, ki uravnavajo spanje.
 • Zmanjšanje bleščanja in odsevov: nekatera zaščitna očala imajo premaz, ki zmanjšuje bleščanje zaslona in odseve. To omogoča bolj jasen in udoben pogled na zaslon, še posebej v okoljih z močno svetlobo ali neposrednimi viri svetlobe.
 • Zaščita pred suhim očesom: uporaba računalnika lahko povzroči suhost oči zaradi zmanjšanega utripanja in neposredne izpostavljenosti suhemu zraku v pisarniškem okolju. Zaščitna očala lahko delujejo kot ovira med očmi in okoljem, s čimer zmanjšujejo izgubo vlage iz oči in preprečujejo suhost.
 • Povečanje udobja in produktivnosti: zmanjšanje utrujenosti oči, bleščanja in drugih motečih dejavnikov prispeva k večjemu udobju pri dolgotrajni uporabi računalnika. To lahko izboljša produktivnost in omogoča daljše obdobje brez nelagodja.
 • Dolgoročna zaščita oči: redna uporaba zaščitnih očal za računalnik lahko pomaga pri preprečevanju dolgoročnih negativnih vplivov, ki jih ima dolgotrajna izpostavljenost digitalnim zaslonom na zdravje oči. Zmanjšanje utrujenosti in napetosti oči ter filtriranje škodljive modre svetlobe lahko pomaga ohranjati zdrav vid tudi v prihodnosti.

Očala za računalnik2

Kako zaščitna očala delujejo?

Ta očala so narejena tako, da zmanjšajo samo obremenitev oči, s prilagodljivostjo fokusa, tako da mislijo, da so se osredotočile na nekaj bolj oddaljenega. Leče teh očal vsebujejo še dodaten premaz, ki zmanjša bleščanje ter prepreči vstop škodljive modre svetlobe v oko.

Prednosti njihove uporabe

Kadar ugotovite, da bo potrebna uporaba omenjenih očal, je pomembno, da upoštevate svoje potrebe in se morda prav tako posvetujete s strokovnjakom za vid, ki vam lahko še dodatno svetuje glede primerne izbire. Poglejmo si na kratko, kakšne so prednosti le-teh:

 • zmanjšujejo utrujenosti oči
 • pomagajo izboljšati osredotočenost in produktivnost
 • izboljšajo udobje pri delu z elektronsko napravo
 • omogočajo lažje spanje, saj oči niso napete
 • preprečujejo dolgoročne težave z vidom
 • so popolnoma prilagodljive, glede na vaše potrebe.

Zaščitna računalniška očala so postala pomemben pripomoček za vse, ki veliko časa preživijo pred računalniškimi zasloni.

Kako izbrati pravo vrsto zase?

Pri izbiri prave vrste zaščitnih očal za računalnik je pomembno upoštevati več dejavnikov. Kot prvi nasvet bi rekli, da se pred nakupom malenkost pozanimate glede svojih možnosti. Dobro je tudi, da opravite kak preventivni pregled, kjer vam povejo stanje vašega očesnega vida in vam na podlagi tega svetujejo za izbiro primernih očal.

Pomembno je tudi, da:

 • so prilagodljiva,
 • udobna ter kvalitetna,
 • estetsko ustrezna, da se ujemajo z vašim osebnim slogom in obrazu,
 • pred nakupom preverite ocene in mnenja, saj so lahko informacije o kakovosti in učinkovitosti priročna pri izbiri tistih pravih.

Zavedanje o pomembnosti zdravja oči in sprejemanje preventivnih ukrepov, uporabite zaščitna očala, vam omogoča ohranjati dober vid in udobno delovno izkušnjo v digitalnem svetu. S tem v mislih je pametna izbira očal za računalnik korak v smeri ohranjanja zdravja oči ter doseganja boljše produktivnosti in udobja pri delu za računalnikom.