prehrana in zdravje

Nežno čiščenje obraza in primerna vlažilna krema

Lepa, nežna in sijoča koža obraza je dokaz, da sta čiščenje obraza ter vaša dnevna rutina pravilna. Da sta obogatena z vsemi vitamini in snovmi, kot sta vodna in maščobna faza, ki jih koža potrebuje za osnovno nego. Če svojemu obrazu ne posvetite dovolj časa ter pravilne in vsakodnevne nege, lahko kaj hitro postane suha, razdražena in rdečkasta. To se lahko zgodi zaradi nepravilne uporabe kozmetike ali pa zato, ker le-te sploh ne uporabite.

Za samo čiščenje obraza je najbolje, da izberete produkt, kot je vlažilna krema, ki je v stilu dveh faz in se predstavlja kot emulzija, nežna in lahka struktura, ki jo koža enostavno vpije. Takšne in podobne izdelke lahko poiščete v fizičnih lekarnah ali pa kar preko raznih spletnih strani, kot je na primer https://missha.si/oddelek/nega-obraza/ciscenje-obraza/.

uporaba serumov za obraz

Kako in zakaj je pomembno čiščenje obraza?

Ker si vsak želi lepe in nežne kože obraza, je pomembno, da iz njega vsako jutro in vsak večer odstranite nečistoče, ki se tako čez dan kot čez noč nabirajo nanj. Tukaj govorimo predvsem o odmrlih kožnih celicah, znoju, odvečnem serumu, polutantih in podobno.

Predstavljamo vam način, kako se enostavno lotiti nege kože z ličili:

 • začnete tako, da vato rahlo zmočite z vodo in jo pokapate z nekaj kapljicami izbranega olja (na primer: mandljevega, šipkovega, jojobinega ali olivnega) in z njo nežno drsite po koži, dokler ne očistite vseh ličil. Lahko to storite tudi s sebi ljubo nežno vodico ali naravnimi robčki za odstranjevanje ličil.

Za jutranje čiščenje obraza brez ličil:

 • zjutraj in zvečer rahlo zmočite obraz z mlačno vodo in nanj, s krožnimi gibi, nanesete izbrano čistilno sredstvo;
 • po 30 sekundah ga umijete s hladno vodo, da zaprete pore;
 • primerno osušite z brisačkami ali eno brisačo, namenjeno le obrazu;
 • potem nego nadaljujete z nanosom tonika (najbolje naravnega), ki ustvari filter, uravna ph kože in jo pripravi na nanos nadaljnjih izdelkov.
 • Za konec se doda negovalna, vlažilna krema ali olje, ki bo kožo pomirilo in jo nahranilo.

Če ste ena izmed uporabnic, ki rada uporablja dekorativno kozmetiko, je ta informacija še toliko bolj pomembna, saj se po uporabi le-te, pore polnijo in zapirajo, zato jo je treba kar se da skrbno negovati z nanosom vlažilnega ali kakšnega drugega negovalnega izdelka. Če jo boste čistile primerno, se boste izognile tudi iritacijam in nastajanjem komedonov ali drugače rečeno, mozoljčkom in zamašenim poram.

Koža obraza potrebuje primerno nego vse leto, saj je vsakodnevno izpostavljena raznim vremenskim razmeram. Priporočamo vam, da je čiščenje obraza rutina na dnevni bazi, ki vam bo zagotovila odlične rezultate.

zakaj je pomembno čišče

Sredstva za čiščenje obraza

Velikokrat zasledimo, da uporabnice ne vedo, katero sredstvo za čiščenje bi zase izbrale, zato vam priporočamo posvet s kozmetičarko, ki bo pogledala stanje kože in vam znala takoj povedati, kakšna kozmetika bi bila prava izbira za vas. Lahko pa tudi same poskusite z nežnimi, naravnimi toniki, serumi in kremami, ter vidite, kako jih bo vaša koža sprejela.

Pri čiščenju oz. sami negi bodite pozorni, da izberete izdelke, ki so primerni za vaš tip kože, in so tako nežni, da ne poškodujejo zaščitnega hidrolipidnega plašča in ob enem dovolj močni, da odstranijo nečistoče in ličila. Tipi kože, ki so določeni genetsko, se delijo na: normalni, mešani, suhi in mastni tip. Je pa tudi res, da na vsako kožo vplivajo še številni dejavniki, ki lahko stanje poslabšajo. Zato je pomembno, da se izbere prava nega.
različni tipi kože

Kaj pa pridobimo s pravilno nego?

 • Večjo prožnost kože,
 • sijočo polt,
 • manj gubic,
 • čisto in manj aknasto kožo,
 • manj zabuhlosti ter podočnjakov, ter zagotovo
 • boljše počutje.

sredstva za čiščenje kože

Vlažilna krema ter vodna in maščobna faza

Na trgu je veliko število kozmetičnih izdelkov, od krem, losjonov, mleka in podobno, ki pa imajo eno skupno lastnost, in to je, da v sebi združujejo mešanico vode in maščobe, ki jih skupaj imenujemo emulzija.

vlažilne kreme za obraz

Kaj pa to pomeni in kako emulzija deluje?

Emulzija je tako imenovana stabilna zmes dveh tekočin, ki se naravno ne mešata. Če damo primer emulzije, bi to bilo mleko.

Ta snov ima dve fazi, in sicer vodno in maščobno fazo, ki se razlikujeta v še v raznih drugih fazah (zunanji in notranji). Pa vendar tip emulzije ne določa razmerja, temveč usmerjenost emulgatorja (Snovi, ki je zadolžena za to, da zmanjša napetost med snovema in ustvarja emulzijo).

Npr.: snov z 20 % olja ter 80 % vode je tipa V/O, kar pomeni voda v olju. Ta tip se težje vpija in na koži pušča sledi maščob, zato bo takšna vlažilna krema bolj primerna za suho kožo.

elmuzije

Podobno je za snov O/V, ki pomeni olje v vodi. Ta je precej lahka kot vlažilna krema. Hitro se vpije in se uporablja predvsem za izdelke, namenjene negi obraza ter telesa. Primerna je za vse tipe kože, saj se odstotek obeh sestavin prilagaja.

Priporočamo vam vsakodnevno čiščenje obraza, ki ga vsebuje vlažilna krema, tonik in voda. Vlažilna krema naj bo primerna za vaš tip kože, saj vam bo le tako lahko pomagala do želenega zdravega videza. Zraven tega vam priporočamo prav tako tedensko razvajanje z nežnim pilingom in masko ter mesečno globinsko čiščenje z bolj grobim pilingom ali pa obiskom kozmetičarke.