prehrana in zdravje

S probiotiki do ravnovesja v prebavi

Najbolj preprosta razlaga je, da so probiotiki prehranski izdelki z dobrimi bakterijami, ki blagodejno vplivajo na naš organizem. Kadar je črevesna flora neuravnovešena, potrebujemo ta prehranska dopolnila, ki vsebujejo različne koncentracije mikroorganizmov.

Do neravnovesja pride zaradi različnih dejavnikov, kot so stres, nepravilna prehrana in okužbe, k sreči pa nam kombinacija kakovostnih probiotičnih bakterij pomaga da se vzpostavi red v naši prebavi. Kadar je črevesno ravnovesje porušeno, to stanje imenujemo disbioza in jo prepoznamo po neprijetnem občutku v trebuhu, ponavadi temu sledi napenjanje, driska, napihnjenost in zaprtost. Lahko se preveri tukaj, kako Malinca poleg koristnih blogov tudi preko video posnetkov  svetuje, kako ukrepati, kadar se srečamo z zgoraj naštetimi simptomi in kako si s probiotiki popraviti prebavo.

probiotik

Disbioza in njene posledice

Mislili bi, da posledice disbioze najdemo le v črevesju, ampak črevesje preko hormonskih in živčnih povezav ter limfnega sistema vpliva na cel kup obolenj kot so sladkorna bolezen, debelost, astma, atopični dermatitis in celo rakava obolenja se pojavijo.

Počasno kopičenje holesterola iz sten žil odvodnic in visok krvni tlak nastaneta zaradi disbioze, kar pripelje do srčno-žilnih bolezni. Tudi debelost spoznamo zaradi manjšega števila koristnih bifidobakterij, zato nam tukaj lahko pomagajo določeni probiotiki in pa seveda uravnotežena prehrana v kombinaciji z gibanjem. Alergije, do katerih pride zaradi napake v imunskem sistemu, ker je z njim črevesje tesno povezano se lahko pojavijo tudi izven črevesja, na koži ali dihalih in so bolezen sodobnega časa, kar pa ni čudno, glede na način življenja ki ga imamo v teh časih.

disbioza in njene posledice1

Preveri tukaj, kako nad težave s porušeno črevesno mikrobioto

Stres je potrebno zmanjšati z vsakodnevnim gibanjem, pa naj si bodo to sprehodi v naravo, fitnes, ali raznovrstne meditacije. Prehrana naj bo bogata z vlakninami in fermentiranimi izdelki, ki pa jo je treba dobro prežvečiti, preden gre v predelavo, zadostna količina vode, pa bo poskrbela, da se hranljive snovi razgradijo, raztopijo in absorbirajo. Malinca nam na svoji spletni strani z zdravimi recepti, probiotiki in nasveti za zdravo življenje poskuša pojasniti, da smo zdravi toliko, kot je zdravo naše črevesje.