šport in prosti čas

Enodnevni izlet Kranjska Gora: 3 ideje

Le kam bi se podali v teh toplih poletnih dneh, če se želite izogniti največji vročini? Ena od najbolj logičnih destinacij je verjetno Gorenjska, kjer so temperature običajno skozi vse leto v povprečju dosti nižje od ostalih delov Slovenije, kot je na primer Primorska. To še posebej pride prav tistim, ki niso največji ljubitelji visokih poletnih temperatur, in raje poletja preživljajo v hribih, kjer se hladijo v senci dreves in ob hladnih jezerih.

Med najzanimivejše ideje za krajše potepe so zagotovo izleti iz Kranjske Gore, na katerih lahko raziskujete lokalne zanimivosti, se okrepčate v dobri gostilni ali pa obiščete etnografski muzej. Športni navdušenci pozimi tam seveda lahko smučate, med poletnimi športnimi aktivnostmi pa lahko izbirate med kolesarjenjem, košarko, odbojko, tenisom in celo golfom. Ljubitelji iger na srečo lahko obiščete casino, za sprostitev od vznemirljivih igralnic pa se lahko ob vrnitvi v hotel osvežite v bazenu.

Kopanje v jezeru Jasna

Če se odpravljate na Vršič, se lahko za kratek čas ustavite ob jezeru Jasna. Tako bo vaš enodnevni izlet Kranjska Gora kombinacija hoje v hribe in sproščanja ob in v jezeru, saj se v njem lahko tudi kopate. Gre pravzaprav za dve manjši umetni jezerci, ki sta nastali na sotočju Male in Velike Pišnice. Tam vas čakajo pomoli in šestmetrski razgledni stolp. Med uživanjem v osupljivem razgledu na Julijske Alpe se lahko okrepčate s hladno pijačo ali si privoščite slasten sladoled.

Zvečer so običajno tam različne glasbene prireditve, tako da boste ob prečudovitih razgledih na Prisank in Razor lahko uživali tudi v sproščujoči glasbi. Za tiste bolj željne sprehajanja so na voljo lepo urejene poti. Če pa vseeno raje ostanete ob jezeru, lahko skočite v vodo, se vanjo podate s kanujem ali supom, ali pa poskusite svojo srečo z muharjenjem.

Kolesarski izleti iz Kranjske gore v Italijo

Vsi, ki vam je kolo del obvezne opreme, brez katere si ne morete predstavljati počitnic, se lahko na enodnevni izlet Kranjska Gora z njim podate po kolesarski poti Jureta Robiča. Gre za zelo dobro znano pot, ki obenem velja tudi za najboljšo in tudi najdaljšo pot na Gorenjskem. Poteka po nekdanji železniški trasi in se začne v Mojstrani, iz katere nato preko mejnega prehoda z Italijo odkolesarite do italijanskega Trbiža. Ker boste večinoma kolesarili med travniki in skozi gozd, boste lahko neizmerno uživali v prečudoviti naravi. Le občasno bo pot potekala ob glavni cesti, ob kateri je veliko možnosti za postanek in prigrizek.

Pot so pred nekaj leti poimenovali po slovenskem ultramaratonskem kolesarju Juretu Robiču, ki velja za najuspešnejšega slovenskega in tudi svetovnega ekstremnega kolesarja. Na enodnevni izlet Kranjska Gora se lahko odpravite tudi brez kolesa, saj si lahko tudi na prizorišču izposodite kolo. Možna je tudi izposoja električnih koles. Ker je kolesarska pot zelo urejena, je primerna tudi za sprehajalce.

Za vse navdušence nad naravnimi lepotami

Še ena zanimiva ideja za kolesarski enodnevni izlet Kranjska Gora je pot skozi dolini Kot in Krma. Nanjo se lahko odpravite s parkirišča pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani. Pot se nadaljuje proti Vratom, nato pa čez most, ki prečka reko Triglavsko Bistrico. Sledi krajši vzpon po makadamski cesti in vožnja mimo teniških igrišč, nato pa proti Radovni in potem desno proti Kosmačevem prevalu. Tam potem ponovno zavijete desno in se peljete proti Kotu.

Ves čas se peljete po makadamski cesti, ob kateri lahko uživate ob pogledu na prekrasen gozd. Nato sledi krajši, a strmejši vzpon in potem ponovno vožnja po bolj položni poti vse do Lengarjevega rovta, kjer se lahko ustavite in odpočijete ob pogledu na veličastne okoliške vrhove. Od tam se lahko po isti cesti ponovno spustite do Kosmačevega prevala in zavijete desno, po kasnejšem kratkem spustu do križišča pa zavijete v dolino Krmo. Nadaljnja vožnja zahteva strm spust proti Zgornji Radovni, od koder se po asfaltni cesti zapeljete lahko do Pocarjeve domačije, kjer lahko obiščete etnografski muzej.