šport in prosti čas

Pravilen tek je nujen predvsem zaradi kolen

Večina rekreativnih tekačev, sploh tistih, ki spadajo med začetnike, teče na nepravilen način. Namreč večina začetnikov pristane na podlago s peto in potem prenesejo težo naprej na prste, s katerih se odrinejo in ponovijo enako z drugo nogo. Vendar to ni pravilen tek, saj na tak način močno obremenjujete sklepe, kar se pogosto kaže v bolečih gležnjih ali kolenih.

Ker je asfalt zelo neprijazna podlaga do sklepov, je za vse tekače, še posebej pa za začetnike, zelo priporočljiv tek v naravi. Ta vas lahko popolnoma osveži in dodatno spodbudi delovanje možganov. Gibanje v naravi je odličen način, da spremenite svoje navade in v svojo vadbo vključite večjo raznolikost.

 

Zmanjšanje stresa in na splošno boljše počutje

O prednostih, ki jih prinaša, lahko razglabljamo na dolgo in široko, saj jih je res veliko. Predvsem pa je pomembno, da z odločitvijo, da se ga lotimo, dosežemo preklop v svoji miselnosti in aktiviramo telo in možgane. Takšna pozitivna sprememba v vašem vsakdanjem življenju lahko bistveno zmanjša našo dovzetnost za stres, poleg tega pa nam lahko prinese navdušenje nad novimi izzivi.

tek v naravi

Tako na primer lahko tečete po mestnih ulicah, po vijugastih makadamskih poteh ali po gozdnih stezah, po katerih običajno tečejo tisti bolj izkušeni, ki obvladajo pravilen tek. Vsi, ki se ga lotijo, zatrjujejo, da zaradi ritmičnosti samega gibanja lažje pozabijo na čas in vse skrbi, ki jih prinašajo obveznosti iz vsakdanjega življenja.

 

Tek v naravi zmanjšuje možnost razvoja različnih bolezni

Tudi če se ukvarjate še s kakšno telesno aktivnostjo, na primer plavanjem ali obiskujete fitnes center ali pa se morda udeležujete vodenih vadb, vam lahko pravilen tek zagotovi, da svoje telo postavite pred določen izziv. Vsakič, ko dosežete en cilj, si izberite novega. Tako boste vedno znova presegli same sebe. Izberete lahko nove vaje oziroma povečate težavnost tistih že preizkušenih.

 

Kako je videti pravilen tek?

Če se med gibanjem preveč nagibate naprej ali nazaj, boste dodatno obremenili svoje telo in se boste še hitreje utrudili. Bodite pozorni na položaj bokov. Ti morajo biti poravnani in rahlo potisnjeni naprej. Pravilna drža bokov je ključnega pomena, tako kot je tudi pomembna postavitev glave in ramen. Ko je dosežena neka uravnotežena drža telesa, lahko nogi avtomatsko postavljate direktno pod težišče ter tako dosegate optimalno stabilnost.

pravilen tek

Glava in brada morata biti dvignjeni naravnost gor. Ramena ne smete imeti sključena, temveč morajo biti sproščeno ob telesu. Če gledate preveč navzdol, bo glava samodejno silila bolj naprej, posledično pa bodo boki preveč nagnjeni nazaj.

 

Ne pozabite na gibanje rok

Da bi dosegli pravilen tek, morate paziti tudi na to, kako se gibljejo vaše roke. Optimalno je, da so v komolcih pokrčene za malo več kot devetdeset stopinj. Med gibanjem pa jih premikajte samo v ramenih naprej in nazaj. Zelo pogosto se zgodi, da med samim gibanjem preveč rotiramo telo v levo ali desno. Pazite, da z dlanmi ne segate čez popek v eno ali drugo stran, torej z dlanmi ne segajte čez navidezno sredino telesa.

Pretirano mahanje z rokami pomeni, da morate za gibanje naravnost dodatno aktivirati še druge mišice vašega trupa, s tem pa boste še bolj obremenili svoja kolena in kolke.

 

Do boljših rezultatov z majhnimi koraki

Nedvomno se boste prave tekaške tehnike težko naučili hitro, sploh v primeru, da ste šele začetnik. Če tudi vi stopate na pete, velja opozorilo, da med optimalnim načinom gibanja meča veliko bolj trpijo. Prav zato je pomembno, da se usvajanja nove tehnike lotevate počasi in postopoma.

Zelo dobrodošle so različne vaje, kot sta na primer nizki in visoki skiping, škarjice in poskoki z dvigovanjem stopal nazaj do dotika zadnjice. V primeru, da ne veste, kako bi se lotili učenja, a želite napredovati, je morda najbolje, če se udeležite kakšne šole teka.