storitve

Zakaj bi morali malčkom redno brati ?

Branje malčkom predstavlja eno izmed najboljših aktivnosti, ki jim jih lahko ponudite v času odraščanja. Ne samo, da poučne in kratke zgodbe za otroke spodbujajo njihovo domišljijo, krepijo razvoj govora, spodbujajo poslušanje in vzbujajo empatijo, so tudi enkraten način za krepitev vezi, vzbujanje zaupanja in čas za kakovostno preživljanje družinskega časa. Največkrat kratke zgodbe za otroke starši prebiramo zvečer, pred spanjem, seveda pa te niso omejene samo na ta čas. V vse bolj hitrem svetu so lahko avdio pravljice, kot so Lahkonočnice https://www.lahkonocnice.si/ , odlična in priročna rešitev staršev na poti ali ko so zaposleni z drugimi opravili. Zakladnica zvočnih pripovedk, napisanih izpod peres domačih avtorjev in pripovedovanih s strani babic in dedkov bodo poskrbeli za toplino in svet domišljije, ki ju malčki potrebujejo.

kratke zgodbe za otroke 1 (1)

Zakaj je branje v času odraščanja pomembno?

Branje je več kot le skupno preživljanje časa. Je naložba v malčkov kognitivni, jezikovni in socialni razvoj. Zanimive kratke zgodbe za otroke malčke učijo novih besed in fraz, kar jim bistveno pomaga pri razvoju bogatega besednega zaklada in razumevanja jezika. Branje in poslušanje pripovedk spodbuja razvoj empatije, saj se malčki ob tem vživijo v vlogo in čustva likov, pomembno pa je tudi za razumevanje različnih perspektiv in reševanja konfliktov. Poleg tega nas malčki ves čas posnemajo in če starši radi beremo, bodo s tem tudi sami razvili bralne navade in pozitivno navado.

Poučne in kratke zgodbe za otroke so pozitivne za njihov razvoj

Učenje in vzgoja je veliko učinkovitejša z mehkejšimi prijemi, kot je na primer učenje skozi moralno poučne kratke zgodbe za otroke. Z bogato zgodbo, uporabo metafor in simbolike malčkom omogočamo, da razvijejo svojo domišljijo, spobujamo razmišljanje in kreativnost. Čarobni svetovi in junaki malčkom omogočajo, da se skozi njihove prigode soočajo z lastnimi težavami, strahovi in izzivi. Namen teh pripovedk so pogosto moralni nauki, ki malčkom pomagajo oblikovati moralna načela, jih učijo razumevanja drugačnosti in jim pomagajo oblikovati lastne vrednote. Poleg tega pa so lahko vzpodbudne povesti spodbuda za pogum in vztrajnost.

kratke zgodbe za otroke 4

Kdaj brati?

Branje je odlično sredstvo za pomirjanje, zaradi česar je priljubljena večerna aktivnost pred spanjem. In čeprav številni starši za kratke zgodbe za otroke izberejo ravno ta termin, pa je branje aktivnost, ki nima časovnega okvirja in ga lahko prakticiramo kadarkoli. Pri tem so vam v pomoč tudi avdio pravljice, ki so odlična alternativa, ko starši nimamo časa za fizično branje, na primer med vožnjo v avtomobilu ali ko ste zaposleni z gospodinjskimi deli.

Kdaj nam lahko na pomoč priskočijo avdio pravljice?

Kljub številnim prednostim klasičnega branja, pa starši nimajo vedno časa, da popolnoma odložijo delo, se umirijo in malčku berejo knjigo. V takšnih situacijah so odlična rešitev ravno avdio pravljice. Te so še posebej uporabne na daljših potovanjih. Poslušanje avdio pravljic tako kot branje malčke umiri, hkrati pa spodbuja njihovo domišljijo ter jih uči aktivnega poslušanja, kar je tudi pomembna veščina, pogosto spregledana v digitalni dobi. In nikar ne imejte slabe vesti. Tako kot vi poslušate podcaste in zvočne posnetke knjig, lahko namesto otroških pesmic ali radia tudi vaši malčki poslušajo poučne vsebine.

Že poznate Lahkonočnice?

Tako branje staršev kot avdio pravljice od malčka zahtevajo poslušanje, s čimer krepijo koncentracijo in poslušanje. Pri klasičnih pravljicah malčki poslušajo vaš glas, česar se lahko hitro naveličajo. Za razliko od tega avdio pravljice prebirajo babice, dedki, stanovalci starejših občanov in priznani dramski igralci, ki spreminjajo svoje glasove, pripovedujejo doživeto in pristno, s čimer se malčki bolj potopijo v pripovedovanje in še bolj razvijajo sposobnost vizualizacije. Same zgodbe nastajajo izpod peres domačih avtorjev, ilustratorji pa poskrbijo za vizualno podobo. Njihova glavna prednost je, da so brezplačne in preko spletnega mesta ali pametne naprave dostopne vsem družinam. Avdio pravljice skozi kratke zgodbe za otroke ne širijo samo umetnosti in toplino pripovedovanja, temveč na samosvoj in avtentičen način povezujejo različne generacije.

kratke zgodbe za otroke (1)

Omogočite jim zdravo in kakovostno otroštvo

V sodobnem svetu tehnologija in digitalni zasloni vedno bolj in vse bolj zgodaj postajajo del vsakdanjega življenja malčkov. Digitalni zasloni lahko na malčke vplivajo na več načinov, kar povzroča zaskrbljenost pri starših, strokovnjakih za vzgojo in zdravstvenih delavcih. Med največjimi negativnimi vplivi digitalnih zaslonov so največkrat vedenjske težave, kot sta razdražljivost in težave s samoobvladovanjem. Digitalni zasloni vplivajo na pomanjkanje pozornosti, težave s koncentracijo in slabšimi sposobnostmi učenja. Čas pred tablicami, telefoni in televizijo pomeni tudi čas, ko se malčki ne gibajo, kar vodi v pomanjkanje fizične aktivnosti, slabših gibalnih in motoričnih sposobnosti ter prekomerno težo, modra svetloba pa vpliva tudi na težave z vidom in težave s spanjem.

Koristno izkoristite skupni čas

Digitalni zasloni so nepogrešljiv del odraščanja prihodnih generacij. Žal se jim ne moremo izogniti, lahko pa jih omejujemo in uporabljamo pametno. Poleg vsega udobja, ki nam ga nudijo, ne pozabimo na dobre stare navade, ki so nam jih privzgojili in priučili naši starši. Ne glede na to, ali gre za klasično branje ob večerih ali avdio pravljice med vožnjo v vrtec, vsak trenutek, ki ga namenimo skupnemu preživljanju časa z malčki je dragocen.