tehnika

Odpiranje vrat s telefonom zdaj še bolj enostavno

Če spadate med tiste, ki imajo vedno polne roke vsemogočih stvari, ki naj bi jih potrebovali ob odhodu ali prihodu, in običajno z velikimi težavami zapirate in odpirate vrata ob izstopu iz avtomobila, potem imamo za vas dobro novico: zdaj imate možnost, da preizkusite odpiranje vrat s telefonom, ki vam bo še kako poenostavilo življenje.

Na voljo vam je namreč zelo enostavno odpiranje garažnih vrat s telefonom, ki poteka s pomočjo aplikacije, na kateri lahko poleg odpiranja garažnih vrat nastavite tudi odpiranje drsnih ali kakšnih drugih vrat, kot tudi zapornic ter ograj. Za odpiranje vrat s telefonom lahko uporabite katerikoli pametni telefon, ki omogoča bluetooth povezavo znotraj dosega delovanja omrežja.

automatika garažnih vrat

Uporabite svoj telefon namesto običajnega daljinca

Ena od največjih prednosti, ki jih torej omogoča odpiranje vrat s telefonom, je vsekakor prav to, da vam ni potrebno iskati daljinca, ampak uporabite kar svoj pametni telefon. Pri tem morate biti pozorni, da se telefon nahaja znotraj radija, kjer poteka bluetooth povezava, saj le na tak način lahko upravljate s krmilnikom oziroma modulom.

Ko boste imeli nameščeno ustrezno mobilno aplikacijo, boste lahko odpirali in zapirali garažna vrata, ograjo svojega dvorišča ali vhodno rampo na vašem domačem ali službenem parkirišču. Lahko boste tudi odklepali in zaklepali obstoječo električno ključavnico ali pa na parkirišču dvignili oziroma spustili zapornico oziroma dvižni stebriček. Vse omenjene načine uporabe boste lahko ustrezno prilagodili oz. ponastavili preko releja v modulu.

kako deluje otpiranje vrat z telefonom

Zakaj potrebujete modul in kakšna je njegova naloga?

Za odpiranje vrat s telefonom morate imeti krmilnik, ki vam bo omogočil odpiranje zapornic ali garažnih vrat, ki morajo biti opremljena z električno ključavnico. Najpogosteje so to GSM moduli, ki jih lahko pokličete s telefonom. Gre za tako imenovano avtorizirano odpiranje, saj mora vaša telefonska številka, iz katere kličete, imeti ustrezno avtorizacijo.

Če je telefonska številka, iz katere kličete, avtorizirana, boste lahko na ta način brez zaračunanih stroškov klica odprli električno ključavnico oz. bo modul po vašem naročilu poslal ukaz električnemu pogonu vrat, da naj se zaprejo oz. odprejo. Takšni moduli prek avtoriziranih klicev tako omogočajo preprosto vklapljanje in izklapljanje različnih električnih naprav.

modul za otpiranje vrat

Enostavno odpiranje garažnih vrat s telefonom z dodatnimi funkcijami

Takšni krmilniki oziroma moduli omogočajo tudi dodatne funkcije, kot je na primer ustvarjanje različnih urnikov za več različnih uporabnikov. Tako bodo lahko različni člani istega gospodinjstva prek modula izvajali odpiranje vrat s telefonom glede na svoj urnik, ki si ga bodo ustvarili glede na lastne potrebe. Možna je namreč avtorizacija več uporabnikov, pri tem pa vsakega izmed njih lahko avtorizirate za neko določeno uro v dnevu oziroma določite neko točno število dni.

Modul omogoča tudi nadzor, ki ga lahko nastavite po različnih stopnjah, glede na vaše želje. Ko je določen administrator, ki je običajno vezan na prvo vneseno telefonsko številko, mu bo modul poslal SMS sporočilo in ga na tak način obvestil o vsaki spremembi. Pri tem velja omeniti, da se vsako poslano SMS sporočilo obračuna po tarifi, po kateri se sicer obračunavajo stroški, vezani za SIM kartico uporabnika oziroma administratorja.

namestitev aplikacije

Namestitev modula je lahko dokaj zahtevna

Če niste vešči uporabe in nameščanja električnih naprav, potem za namestitev modula zaprosite za pomoč električarja. Ta bo modul ustrezno namestil in ga povezal tako, da bo primerno usklajen z napravo, s katero ga želite povezati.

Modul je potrebno namestiti v že obstoječo električno ključavnico, zapornico, ograjo ali garažna vrata, tako da potem katerokoli od teh naprav lahko uporabljate brezžično, kar preko vašega telefona. Če ne veste, ali je za odpiranje vrat s telefonom sploh možna vgradnja modula v vašo izbrano električno napravo, se vsekakor o tem najprej dobro pozanimajte pri monterju oziroma prodajalcu, ki bo glede na vezalne sheme in specifikacije ocenil, ali obstaja možnost vgradnje.