tehnika

Strešni nosilci za dopust

Ob bližajočem se dopustu nas vselej čaka kar nekaj priprav in med drugim si morda belimo glavo z nepričakovano dodatno prtljago. Če se odpravljamo na pot z osebnim vozilom, nam v prtljažniku kaj hitro lahko zmanjka prostora, še posebej če odhajamo na daljše potovanje ali če bomo s seboj peljali različno opremo, bodisi za šport, kampiranje ali druge aktivnosti. Odlična rešitev so lahko strešni nosilci za avto, ki nam bodo omogočili dodaten prostor in na katerih lahko prepeljemo različno opremo. Ker obstaja več vrst, najprej podrobneje preverimo, kakšne so njihove lastnosti oziroma za kakšen tip prtljage so namenjeni.

strešni nosilci

Kakšni strešni nosilci so na voljo?

V prvi vrsti jih bomo izbrali glede na to, ali ima naše vozilo že sani na strehi ali ne:

 • V kolikor jih že ima, moramo upoštevati, ali ima odprte ali zaprte sani.
 • Kadar pa jih nima, bodo izdelani po meri vozila glede na navodila proizvajalca.

Pri odprtih saneh sta le dve stični točki in razmak, pri zaprtih pa je zajeta celotna dolžina in ni razmaka. Dovoljena nosilnost običajno znaša okoli 50 do 60 kg, nekateri modeli pa omogočajo celo do 100kg skupaj z vsemi elementi. Glede na vrsto tovora pa lahko ločimo še tri glavne vrste, in sicer so eni namenjeni prevažanju koles, drugi smučem ali snowboard deskam, tretji pa so vsesplošni in nanje namestimo poseben zunanji kovček. Za kolesa in smuči bomo potrebovali posebne dodatke, ki so lahko snemljivi in jih enostavno montiramo brez orodja. Tako lahko enostavno naložimo kolesa in smuči na vrh vozila in se odpravimo na določeno destinacijo ter tam raziskujemo kolesarske poti ali smučišča.

strešni nosilci22

Izbiramo pa lahko tudi med različnimi dimenzijami, volumni, zmogljivostmi in cenovnimi razredi omenjenih kovčkov. Na primer zelo težke predmete ali take, ki bi lahko uničili ali umazali ostale predmete, je boljše imeti notri v vozilu, saj zunanji kovčki v povprečju prenesejo med 68 do 75 kg teže. In kljub tej zmogljivosti se vseeno izogibajmo temu, da dosežemo maksimalno možno obtežitev, temveč zapolnimo prostor racionalno in upoštevajmo največjo dovoljeno obremenitev, saj to vpliva na težišče in vožnjo. Idealni za prevoz na tak način so npr.:

 • šotori,
 • spalne vreče in odeje,
 • blazine,
 • podloge,
 • zložljivi stoli,
 • razni pripomočki za kampiranje in plažo,
 • smučarski čevlji in palice itd.

Skratka, vsi predmeti, ki so lahki, a zavzamejo precej prostora, pridejo v poštev. Kakršna koli hrana, voda v kanistrih ipd. ni primerna. Glede na svoje aktivnosti torej izberimo takega, s katerim bomo lahko nemoteno in varno prevažali predmete, s katerimi bomo nato lahko uživali na snegu, ob in v morju ter rekah ali po urejenih tematskih poteh in brezpotjih ter drugod.

strešni nosilci1

Kako izbrati pravi zunanji kovček za streho?

Posebno pozornost namenimo materialom in kakovosti izdelave, saj bomo potrebovali trpežen izdelek, ki:

 • dobro prenaša različne udarce, tresljaje in premike
 • oziroma je stabilen ter aerodinamičen
 • in učinkovito ščiti shranjene predmete, tako pred temperaturnimi nihanji, dežjem in točo, kot tudi pred tatovi z ustreznim sistemom zaklepanja in pritrjevanja.

Poceni izdelki se namreč utegnejo slabše odrezati v nekaterih pogledih, zato vselej predhodno preizkusimo želeni produkt. Najboljše bomo našli s certifikati, ki jamčijo za kakovost. Poleg tega bomo morali upoštevati še pravo dolžino, širino, višino in popolno prileganje. Primerjajmo oziroma izmerimo dolžino ter širino svojih predmetov in glede na to izberimo dimenzijo, ki nam odgovarja. Nekateri so npr. dovolj dolgi, da lahko vanje spravimo tudi smuči.

kovček za streho

Koliko stanejo strešni nosilci za avto?

Zanje bomo morali odšteti glede na znamko našega jeklenega konjička vse od okoli 100,00-150,00 EUR in tudi do več kot 800,00 EUR. Kovčki z volumnom med 225 in 500 l pa nas bodo stali med okoli 150,00 in tudi do 900,00 EUR.